Pages

Sunday, 11 September 2011

Menu ringkas - tumis kangkung sawah sedapnyee

Pagi-pagi tadi saya ke pasar tani dekat rumah saya ni dan saya beli 2 ikat kangkung yang subur lebar-lebar daunnya hijau segar . Bila beli kangkung memang saya pilih kangkung kampung/sawah ni sebab sayurnya lebih manis dann texture sayurnya tak lembik macam kangkung biasa tu . Kalau sayur kangkung saya suka masak tumis belacan atau tumis air kadang-kadang tu saya saya guna untuk pecal dan bila buat nasi goreng kampung pun sedap dimasukkan kangkung juga kan . macam-macam variasi masakan sayur kangkung ni heee. Kali ni saya masak kangkung tumis air dengan ikan bilis halus hmmm menu ringkas yang sangat sedap , jemput makan semua...


BAHAN-BAHAN :

2 ikat kangkung kampung
1 genggam ikan bilis halus
2 sudu besar sos tiram
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Garam secukup rasa

*Boleh juga ditumbuk hancur ikan bilis bersama bawang merah dan bawang putih , kalau nak pedas masukkan cili merah dengan belacan hmmmm sedapnyaaa

CARA MEMASAK :

-Bersihkan sayur kangkung dan potong . Rendam ikan bilis sekejap dan tos kemudian mayang halus semua bawang .

-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis semua bawang sampai layu kemudian masukkan sos tiram dan kacau sekejap kemudian masukkan ikan bilis dan kacau sehingga terbit bau harum . Masukkan semua sayur , garam secukup rasa serta terus kacau dan jika sayur agak kering boleh la dimasukkan sedikit air bila sayur kangkung dah masak boleh la di tutup api dapur.

2 comments:

  1. sedap ni akak, saya pun suka. sy nak follow blog akak tapi mlm ni kotak follower tak kluar le pulak

    ReplyDelete
  2. to mamasya,
    mmmm mmg sedap kangkung goreng macam ni , ooo ye ke kenapa ya mamasyaza try la lagi akak pun x tau nape jadi amcam tu pula

    ReplyDelete