Secukup rasa , alhamdulillah.
BAHAN-BAHAN:
1.5 kg ikan terubuk
3 batang serai - dititik
200ml cili kisar
1 sudu kecil biji halba
1 sudu besar belacan
1 sudu kecil ketumbar*
1 sudu kecil jintan putih*
200ml cili kisar
1 sudu kecil biji halba
1 sudu besar belacan
1 sudu kecil ketumbar*
1 sudu kecil jintan putih*
1 bunga kantan saiz besar - dibelah dua
Asam jawa secukup rasa atau asam keping
Asam jawa secukup rasa atau asam keping
Segenggam daun kesum / 1 ikat
750ml air - secukupnya/boleh tambah
750ml air - secukupnya/boleh tambah
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN DI KISAR :
60 gm bawang merah
3 ulas bawang putih
30 gm lengkuas
30 gm halia
* jintan putih dgn biji ketumbar disangai samai wangi dan dikisar halus .
-Resepi ni hanya panduan , bahan boleh dikurang atau ditambah ikut selera sendiri . Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi.
-Resepi ni hanya panduan , bahan boleh dikurang atau ditambah ikut selera sendiri . Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi.
CARA MEMASAK:
Bersihkan ikan terubuk , dipotong menjadi kepingan dan dibasuh kemudian ditos serta diketepikan dulu.
Biji ketumbar dan jintan putih disangai atau goreng tanpa minyak selama 4-5 minit atau sehingga terbit bau wangi , guna api dapur sederhana dan sentiasa dikacau supaya tidak menjadi hangit. Apa bila dah terbit bau boleh la ditutup api dapur dan ketumbar dgn biji jintan putih dikisar halus atau ditumbuk halus.
Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumiskan halba dalam 1 minit kemudian masukkan bahan kisar . Kacau semua bahan sampai terbit bau wangi . Masukkan cili kisar dan kacau semua bahan , biar sambal menjadi masak dan pecah minyak . Kemudian boleh dimasukkan serbuk jintan manis dgn ketumbar , kacau semua bahan .
Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.Seterusnya masukkan air secukupnya , daun kesum dan bunga kantan . Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.Masukkan semua ikan terubuk , garam dan gula secukupnya . Jika kurang kuah boleh ditambah air sehingga menutup ikan dalam periuk . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra . Rasa kuah dan boleh dimasukkan sedikit demi sedikit air asam jawa sehingga cukup mengikut citarasa sendiri . Kacau perlahan semua bahan dan biarkan sampai mendidih , bila ikan dah masak boleh la ditutup api dapur .
Biji ketumbar dan jintan putih disangai atau goreng tanpa minyak selama 4-5 minit atau sehingga terbit bau wangi , guna api dapur sederhana dan sentiasa dikacau supaya tidak menjadi hangit. Apa bila dah terbit bau boleh la ditutup api dapur dan ketumbar dgn biji jintan putih dikisar halus atau ditumbuk halus.
Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumiskan halba dalam 1 minit kemudian masukkan bahan kisar . Kacau semua bahan sampai terbit bau wangi . Masukkan cili kisar dan kacau semua bahan , biar sambal menjadi masak dan pecah minyak . Kemudian boleh dimasukkan serbuk jintan manis dgn ketumbar , kacau semua bahan .
Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.Seterusnya masukkan air secukupnya , daun kesum dan bunga kantan . Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.Masukkan semua ikan terubuk , garam dan gula secukupnya . Jika kurang kuah boleh ditambah air sehingga menutup ikan dalam periuk . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra . Rasa kuah dan boleh dimasukkan sedikit demi sedikit air asam jawa sehingga cukup mengikut citarasa sendiri . Kacau perlahan semua bahan dan biarkan sampai mendidih , bila ikan dah masak boleh la ditutup api dapur .
assalam..sedapnyerrrr asam pedas tue...mmg terliur nengoknyerr...
ReplyDeleteLama tak makan.dulu mase kecik mak selalu masak tapi saya tak suka makan ikan terubuk
ReplyDelete