BAHAN-BAHAN :
600 grm daging batang pinang
kacang panjang secukupnya - dipotong menyerong
kacang panjang secukupnya - dipotong menyerong
1 biji bawang besar
serbuk kunyit secukupnya
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa
BAHAN DIMAYANG NIPIS :
3 ulas bawang putih ( saiz besar )
1 inci halia
CARA MEMASAK:
Bersihkan daging dan potong kemudian digaul dengan garam serta kunyit secukupnya dan di ketepikan sekejap dalam 10 minit . Masukkan daging dalam kuali dengan 1 cawan air kemudian biarkan daging masak sampai empuk dan air rebusan tinggal sikit ( hampir kering ) kemudian tolak semua daging tepi dan masukkan 5 sudu besar minyak masak ke dalam kuali dan biar sampai minyak panas dan tumiskan halia serta bawang putih tadi dan kacau . Biarkan seketika sampai bawang putih layu dan naik bau harum .
Masukkan semua bawang besar yang dimayang nipis . Masukkan semua kacang panjang yg dipotong menyerong . Kacau semua bahan dan boleh di rasa daging jika kurang masin baru di tambah garam . Bila dah masak boleh di tutup api dapur dan di hidangkan daging goreng kunyit ni .
Masukkan semua bawang besar yang dimayang nipis . Masukkan semua kacang panjang yg dipotong menyerong . Kacau semua bahan dan boleh di rasa daging jika kurang masin baru di tambah garam . Bila dah masak boleh di tutup api dapur dan di hidangkan daging goreng kunyit ni .
Ibu e'in baru masak lauk nie smlm utk berbuka.. Tp e'in mampu tgk jelaaa tak boleh mkn.. Huhu
ReplyDeletesedapnye....boleh buat menu berbuka nnti...thanks for the share...
ReplyDeletelauk kegemaran ni, sedapnya..yummy.. :-)
ReplyDelete