Syukur alhamdulillah .
BAHAN-BAHAN :
1 kg isi kerang
3 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit - dimayang nipis
6 helai daun limau purut
3 sudu besar kerisik - boleh tambah
Garam dan gula secukup rasa
minyk sayur utk menumis - secukupnya
BAHAN DIKISAR HALUS :
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
8 tangkai cili kering direndam dlm air mendidih
* boleh ditambah atau kurangkan bahan ikut selera sendiri
CARA MEMASAK :
3 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit - dimayang nipis
6 helai daun limau purut
3 sudu besar kerisik - boleh tambah
Garam dan gula secukup rasa
minyk sayur utk menumis - secukupnya
BAHAN DIKISAR HALUS :
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
8 tangkai cili kering direndam dlm air mendidih
* boleh ditambah atau kurangkan bahan ikut selera sendiri
CARA MEMASAK :
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar tadi hingga naik bau dan masukkan daun limau purut yang dicarik-carik . Kacau semua bahan bagi rata dan masukkan isi kerang serta daun kunyit dan cili api .
2. Masukkan santan pekat tadi dan kerisik ke dalam rendang serta dikacau semua bahan hingga sebati . Bila rendang dah masak boleh la di tutup api .
2. Masukkan santan pekat tadi dan kerisik ke dalam rendang serta dikacau semua bahan hingga sebati . Bila rendang dah masak boleh la di tutup api .
No comments:
Post a Comment