Pages

Tuesday, 4 March 2014

Masak pindang ikan senangin

Menu lauk yang sangat ku gemari ^_^


BAHAN-BAHAN :

1 kg ikan senangin - saiz besar
2 batang serai - dititik
6 pokok daun kesum
2 keping asam keping - boleh ditambah ikut selera sendiri
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji cili merah yang besar 
2 cm kunyit hidup
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm belacan yang dah dibakar

*Selalunya asam pindang utara ni tak terlalu pedas . Rasa masam serta pedas adalah seimbang..

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping . Masak kuah pindang sampai mendidih kemudian masukkan semua ikan senangin , garam secukup rasa serta sedikit gula kemudian dikacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

1 comment: