BAHAN-BAHAN :
1 peket pepahat anggaran dalam 1.5kg - dibersihkan
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci halia
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
1 inci halia
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan nampla
3 sudu besar sos plum
Kicap manis secukup rasa
Air masak secukupnya
3 sudu besar sos plum
Kicap manis secukup rasa
Air masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa - jika perlu
CARA MEMASAK :
Rendam sekejap pepahat dalam 30 minit kemudian diangkat serta tos dan diketepikan dulu . 2-3 kali rendam untuk buang pasir yang ada pada pepahat ni . tos dan ketepikan . Semua bawang merah , bawang putih dan halia dikisar .
Panaskan minyak secukupnya untuk menumis dan masukkan semua bahan yang dikisar tadi serta dikacau . Bila dah wangi masukkan cili kisar dan kacau serta bairkan sampai cili masak terbit minyak . Masukkan semua cili sos , sos nampla , sos tiram dan dikacau rata . Kemudian boleh la dimasukkan semua pepahat dengan kicap secukup rasa . Gaul semua bahan dan masukkan sedikit air supaya ada kuah sikit . Bila pepahat dah masak boleh dirasa kuah jika ada yang kurang boleh ditambah bahan ikut citarasa sendiri . Bila semua dah sedap boleh la ditutup api dapur dan boleh dihidang pepahat ni .
Pepahat fresh dari pantai Morib .
1st time tengok pepahat... ada di morib je eh?
ReplyDeletesalam lama tak ke sini. ape kabar? dah pindah ke n.9 ke.
ReplyDelete