Hari ni saya masak menu kari udang kertas , alhamdulillah sedapnya...
BAHAN-BAHAN :
100gm kacang buncis - dipotong menyerong
2 cawan pati santan
2 cawan santan cair - boleh ditambah
1 peket rempah kari udang - cap Adabi
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 batang kayu manis - 2 cm
2 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
1 tangkai daun kari
Garam dan air asam jawa secukup rasa
CARA MEMASAK :
1) Bersihkan udang , Kupas semua bawang , halia dan dimayang halus , panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bawang bersama kayu manis, daun kari , bunga lawang dan cengkih sehingga terbit bau wangi .
2) Bancuhkan rempah kari dengan sedikit air di dalam mangkuk . Bila bawang sudah layu , masukkan rempah kari dan terus dikacau sehingga rempah kari masak dan terbit minyak. Jika rempah nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .
Ini la rempah kari udang yang saya guna.
aduh...membuka selera btoi..udang ni jarang masak kari tapi sesekali masak kari makan tak henggat la kot...:D
ReplyDeleteSalam Nannie :)
ReplyDeleteTak pernah lagi msk kari udang..tgk kari udang nannie msk bersama kacang buncis aduh selera nyer hehehe :)
to shahdiana,
ReplyDeletememang sedap kari udang ni cuba la hihihi dan kalau rajin tumbuk buat sambal belacan makan dengan nasi dan kari udang ni mmmmm sedap laa
to Mama Hawa ,
wlkslm ,cuba la memang sedap juadah kari udang dgn buncis ni memang resepi warisan dari arwah mak saya , favorite areah abah saya dan kami adik beradik . Kalau makan ada sambal belacan lagi la sedap yum2
Saya masak lauk ni untuk makan mlm tadi....first time masak n dapat pujian dr HB...saya mmg selalu rujuk blog masakan akak kalau saya dah buntu nak masak apa untuk dinner....terima kasih Kak!
ReplyDeletemg bermanfaat..
ReplyDelete