Sebelum ni saya dah pernah masukkan resepi masak lomak cili api ikan keli salai ni so ni kira n3 ulangan lagi la . Memang sedap ikan keli salai ni , alhamdulillah .
BAHAN-BAHAN:
1 kilo ikan keli salai
4 cawan santan pekat
3 batang serai-dititk
1-2 keping asam keping
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
4 cm kunyit hidup
garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Satukan santan pekat dengan semua bahan tumbuk , asam keping serta serai ke dalam periuk dan masak kuah sampai kuah hampir mendidih. Kacau kuah santan supaya tak pecah lemak . kalu tak cukup kuah boleh ditambah santan lagi.
Kemudian masukkan ikan salai , garam secukup rasa dan biarkan kuah mendidih . Bila ikan keli menjadi lembut dan dah masak boleh la ditutup api dapur.
Bahan utama masak lemak cili api
Rabu 13.04.11
No comments:
Post a Comment