Pages

Tuesday, 19 May 2015

Sup sawi putih , cendawan & bebola ayam

Resepi sup sayur yang sangat simple tapi sedap , bahan boleh ditambah ikut selera sendiri .


BAHAN-BAHAN :

2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih - saiz besar
1 ikat sayur sawi putih
1 peket cendawan
10 biji bebola ayam
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit minyak utk menumis
garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan sayur sawi dan dipotong kecil , ketepikan dulu . Bersihkan cendawan dan diketepikan dulu . Kupas semua kulit bawang putih serta bawang merah kemudian dimayang kecil . 

2) Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bawang sampai layu kemudian dimasuk semua bebola ayam dan dikacau semua bahan . Masukkan air rebusan ayam secukupnya . Biarkan kuah mendidih dan masukkan semua sayur wasi putih . Kacau dan boleh la dimasukkan garam secukup rasa . Akhir sekali bila masukkan semua cendawan . Bila cendawan dah masak boleh ditutup api dapur .

No comments:

Post a Comment