Kombinasi daging salai dengan rebung madu yang sangat sedap , alhamdulillah . Jemput makan ^_^
BAHAN-BAHAN :
500 grm daging salai
200 grm rebung madu
santan secukupnya - sampai menutupi bahan-bahan dalam periuk
200 grm rebung madu
santan secukupnya - sampai menutupi bahan-bahan dalam periuk
2 batang serai saiz besar - dititik
1 keping asam keping
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Tak perlu asam keping jika rebung sudah masam .
Tak perlu asam keping jika rebung sudah masam .
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
15 biji cili api
3 cm kunyit hidup
sedikit garam kasar
sedikit garam kasar
CARA MEMASAK :
- Bersihkan daging dan di potong kemudian di ketepikan dulu . Bersihkan rebung dan ketepikan dulu , serai dititik kemudian tumbuh semua cili api , garam dan kunyit hidup.
- Masukkan semua daging dalam periuk bersama bahan ditumbuk lumat , serai , asam keping dan santan cair secukupnya . Santan kelapa menutupi semua bahan dalam periuk . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah mendidih dan daging menjadi empuk . Boleh la dimasuk rebung madu dan kacau semua bahan . Kemudian masukkan pati santan secukupnya . Kacau semua bahan dan boleh dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam . Kacau kuah supaya tidak pecah minyak , bila daging dan rebung sudah masak serta sebati dengan kuah boleh la di tutup api dapur .
- Bersihkan daging dan di potong kemudian di ketepikan dulu . Bersihkan rebung dan ketepikan dulu , serai dititik kemudian tumbuh semua cili api , garam dan kunyit hidup.
- Masukkan semua daging dalam periuk bersama bahan ditumbuk lumat , serai , asam keping dan santan cair secukupnya . Santan kelapa menutupi semua bahan dalam periuk . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah mendidih dan daging menjadi empuk . Boleh la dimasuk rebung madu dan kacau semua bahan . Kemudian masukkan pati santan secukupnya . Kacau semua bahan dan boleh dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam . Kacau kuah supaya tidak pecah minyak , bila daging dan rebung sudah masak serta sebati dengan kuah boleh la di tutup api dapur .
No comments:
Post a Comment