Pages

Friday, 22 May 2015

Gulai cili api rebung madu daging salai

Kombinasi daging salai dengan rebung madu yang sangat sedap , alhamdulillah . Jemput makan ^_^


BAHAN-BAHAN :

500 grm daging salai
200 grm rebung madu
santan secukupnya - sampai menutupi bahan-bahan dalam periuk
2 batang serai saiz besar - dititik
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

Tak perlu asam keping jika rebung sudah masam .

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

15 biji cili api
3 cm kunyit hidup
sedikit garam kasar

CARA MEMASAK :

Bersihkan daging dan di potong kemudian di ketepikan dulu . Bersihkan rebung dan ketepikan dulu  , serai dititik kemudian tumbuh semua cili api , garam dan kunyit hidup. 


- Masukkan semua daging dalam periuk bersama bahan ditumbuk lumat , serai , asam keping dan santan cair secukupnya . Santan kelapa menutupi semua bahan dalam periuk . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah mendidih dan daging menjadi empuk . Boleh la dimasuk rebung madu dan kacau semua bahan .  Kemudian masukkan pati santan secukupnya . Kacau semua bahan dan boleh dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam . Kacau kuah supaya tidak pecah minyak , bila daging dan rebung sudah masak serta sebati dengan kuah boleh la di tutup api dapur .

No comments:

Post a Comment