Pages

Saturday, 14 June 2014

Tumis sos tiram terung

Alhamdulillah sedap .


BAHAN-BAHAN :

500 grm terung panjang - jenis panjang
3 ulas bawang putih
4 sudu besar sos tiram
minyak masak secukupnya
daun sup utk hiasan - jika perlu

CARA MEMASAK :

Terung dibersih dan dipotong anggaran ketebalan 1 inci . Menggunakan teknik deep frying , panaskan dalam 1 setengah cawan minyak masak , pastikan minyak betul-betul panas supaya terung tidak meresap banyak minyak masa proses mengoreng . Balik-balik kan terung dan bila dah bertukar warna kekuningan boleh di angkat terung ni dan ketepi kan dulu.

Panaskan dalam 1 sudu besar minyak masak dan tumis semua bawang putih tadi sampai kekuningan dan menjadi wangi . Terus masukkan semua sos tiram dan kacau kemudian masukkan semua buah terung tadi dan dikacau rata semua bahan . Jika kurang masin baru la ditambah sedikit garam . Tutup api dapur dan terus hidangkan dalam pinggan dan hias dgn sedikit daun bawang .

*Jika nak juadah ni ada kuah , boleh la dibancuh 1/2 cawan air/stock ayam dengan 1 sudu kecil tepung jagung dan dimasukkan dalam semasa terung tengah dimasak , cara ni akan memekatkan sos . 

2 comments:

  1. salam, oh goreng dulu terung tu, thanks for sharing:)

    ReplyDelete
  2. Pernah makan dgn kuah sos tiram yg bercampur telur. Teringin nak mkn pula...

    ReplyDelete