First time saya masak bingka ubi kayu ni dan saya guna resepi dari blog Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan . TQ Mat Gebu untuk resepi bingka yang sangat mavellous ^_^
Senang juga nak buat bingka ni dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak . Cuma proses nak sagat ubi kayu ambil masa sikit dan memang agak susah untuk saya yang tak pernah sagat ubi kayu kiranya exercise tangan/lengan la juga . Tapi bila tengok bingka ubi kayu ni elok saja jadinya hilang semua rasa penat menyagat ubi kayu tu ^_^ me soo happyyyy.....
BAHAN-BAHANNYA :
1 kg ubi kayu sagat
650 ml santan kelapa
100 grm gula kabung/melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak sapi
CARA MEMASAK :
650 ml santan kelapa
100 grm gula kabung/melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak sapi
CARA MEMASAK :
- masukkan semua santan , gula pasir , gula melaka , daun pandan , minyak sapi dan garam ke dalam periuk dan kacau . Tak perlu tunggu sampai bancuhan mendidih jika gula dah larut boleh ditutup api dapur dan ketepikan dulu bancuhan santan ni .
- Parutan ubi kayu di masukkan ke dalam kain kasa dan perah , tadah air perahan dari ubi kayu . Buat sedikit demi sedikit sehingga habis . Parutan ubi kayu yang sudah diperah dimasukkan ke dalam bekas lain . Biar air perahan selama 20-30 minit supaya sagunya mendak . Perlahan-lahan buangkan air di pemukaan dan ambil sagu tu dan digaul bersama parutan ubi .
- Panas kan oven pada suhu 180'C dan sapukan loyang dengan minyak masak kemudian alas loyang dengan aluminium foil , biarkan aluminium lebih di kiri dan kanan tebing loyang supaya senang nak tarik keluar bingka yang dah masak . Sapu sedikit minyak masak pada pemukaan alumium foil ni .
- Tapis bancuhan santan tadi dan tuang ke dalam bekas berisi parutan ubi kayu . Gaul sampai rata dan tuang adunan ke dalam loyang . Bakar selama 1 jam 30 minit sehingga pemukaan bingka garing . Sejukkan bingka dan baru boleh dipotong serta di hidang .
Ubi kayu yang sudah diparut , lenguh la tangan hehe..
Ubi kayu ni bila dah masak direbus akan bertukar menjadi warna kuning cair . Ubi kayu jenis ni selalunya diguna untuk buat tapai ubi kayu . Saya dapat ubi kayu ni masa balik rumah mertua .
Salam Nanie...nk ckit bingka ubi... telio
ReplyDeletewlksalm gee, dah habis laaaa
Deletetahniah..walaupun festime buat menjadi..suka tengok blog akak..makin meletop..kalau nak cari menu pon selalu saya cari blog kak nannie...
ReplyDeleteTq , alhamdulillah mula-mula tu rasa risau juga tapi bila dah masak saya mcm tak percaya je tgk bingka ni jadi elok hehehe . Meletop ke hehe biasa saja la blog saya ni , TQ ya
DeleteSalam Kak Nannie... sedap betul nampaknya tu? Rajinnya Kak Nannie sagat ubi tu. Kalau saya, terus blend aje... hehehe.. Mak saya pun dan x kisar lepas tgk saya buat macam tu. Apapun resepi Kak Nannie memang best!
ReplyDeletewlksalm kina , alhamdulillah sedap bingka ni . dah lama k nanie nak biat bingka ni tapi x rajin tapi akhirnya k nanie berjaya juga buat bingka ni hehehe . oo boleh blend ya bagus juga tu . terima kasih resepi k nanie simple saja ^_^
Deletebingka ubi kayu my fav tp susah nak dapat yg sedap klu kita beli tq for sharing klu ada kesempatan teringin nak cuba
ReplyDeletesama-sama , cuba la buat . x susah nak kalau ikut resepi ni .
DeleteAs salam kak...xfhm yg bab parutan ubi...nnt da lepas parut...kite amik airnye je ke?
ReplyDeleteAssalam,
ReplyDeleteSaya dah cuba resepi ni. Sangat puas hati. Resepi yang saya cari2 selama ini. Terima kasih.