Dah lama tak masak kari , sedapnya kari ikan gerut ni alhamdulillah..
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan gerut - anggaran berat 1.5 kg
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari-ambil daun saja
1 sudu kecil halba campur
1 sudu besar cili kering kisar
1 peket rempah kari ikan - saya guna Baba`s
4-5 cawan santan - boleh tambah
Garam dan air asam jawa secukup rasa
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari-ambil daun saja
1 sudu kecil halba campur
1 sudu besar cili kering kisar
1 peket rempah kari ikan - saya guna Baba`s
4-5 cawan santan - boleh tambah
Garam dan air asam jawa secukup rasa
CARA MEMASAK:
-Bersihkan ikan gerut dan dipotong 3 dan ketepikan dulu . kupas semua bawang serta racik nipis-nipis .
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama halba campur serta daun kari , kacau semua bahan sampai bawang layu . Masukkan cili kisar tadi dan kacau sekejap sehingga cili masak .
-Letakkan rempah kari di dalam mangkuk kecil dan campurkan sedikit air serta kacau rempah itu dan kemudian tumis di dalam periuk . Rempah kari mesti sentiasa dikacau supaya tidak menjadi hangit. Biarkan rempah masak dan terbit minyak.
-Bila rempah sudah masak boleh la dimasukkan semua santan dan kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Jika kuah terlalu pekat boleh ditambah santan cair . Bila kuah mendidih masukkan semua ikan gerut tadi . Masukkan garam dan air asam jawa secukup rasa .Biarkan seketika sehingga kuah mendidih kemudian rasa garam dan masam kuah supaya sesuai dengan selera. Kurang atau tambah bahan ikut selera sendiri .Bila ikan dah masak boleh la ditutup api dapur .
Sedapnya gulai ikan gerut. Memula makan dgn nasi lepas tu cicah roti atau lempeng pulak kalau berbaki.
ReplyDelete