BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam yang besar - dipotong 12 bahagian
1 peket rempah kari daging
2 inci halia
4 batang serai
1 biji bawang besar - saiz besar
5 ulas bawang putih
2 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
2-3 tangkai daun kari
minyak masak secukupnya utk deep frying
* tambah atau kurang bahan mengikut citarasa sendiri
2 inci halia
4 batang serai
1 biji bawang besar - saiz besar
5 ulas bawang putih
2 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
2-3 tangkai daun kari
minyak masak secukupnya utk deep frying
* tambah atau kurang bahan mengikut citarasa sendiri
CARA MEMASAK :
- Ayam dipotong 12 bahagian dan dibersihkan , tos ketepikan dulu . Kisar semua halia , bawang merah , serai dan bawang putih . Kemudian kisar pula jintan putih , biji ketumbar dan jintan manis . Masukkan semua bahan - bahan kisar bersama garam secukupnya dan semua daun kari ke dalam bekas berisi ayam tadi , semua bahan digaul rata dan perap selama 2-3 jam .
Panaskan minyak yang secukupnya dan goreng semua ayam sampai masak . Bila dah masak boleh diangkat dan tos ayam . Ayam ni boleh dimakan dengan nasi putih , nasi lemak , nasi minyak , nasi tomato , nasi briyani dan lain-lain jenis nasi lagi .
Panaskan minyak yang secukupnya dan goreng semua ayam sampai masak . Bila dah masak boleh diangkat dan tos ayam . Ayam ni boleh dimakan dengan nasi putih , nasi lemak , nasi minyak , nasi tomato , nasi briyani dan lain-lain jenis nasi lagi .
Ayam yang dah digaul dgn semua bahan perapan .
Salam...
ReplyDeleteayam goring berempah sangat beraroma...terbau sampai ke dapur kita...lapar..