Saya selalu juga masak sayur campur atau chap chye ni dan cara masak sayur macam ni memang kegemaran kami sekeluarga . Sayur campur ni sedap dimakan dengan nasi atau dirata begitu saja ^_^
BAHAN-BAHAN :
sayur kacang buncis
putik jagung
brokoli
bunga kobis
sayur kobis
carrot
cendawan inoki
1 genggam ikan bilis kecil
sos tiram secukupnya
minyak bijan - secukup rasa
perisa makanan
Sedikit air masak
* Kuantiti sayur ikut pada citarasa sendiri
minyak bijan - secukup rasa
perisa makanan
Sedikit air masak
* Kuantiti sayur ikut pada citarasa sendiri
BAHAN DITUMBUK LUMAT:
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
1) Bersihkan kacang dan dipotong menyerong , ketepikan dulu . Bersihkan ikan bilis dan ketepikan , tumbuk semua bawang putih serta bawang merah . Bersihkan semua sayur-sayuran dan dipotong kecil .
2) Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi kemudian masukkan semua ikan bilis dan sos tiram . Kacau rata semua bahan dan masukkan sayur yang keras dulu macam bunga kobis , putik jagung dan carrot . Kacau sayur dan bila dah layu sikit baru dimasuk kacang buncis dan brokoli serta dikacau . Jika sayur-sayuran ni nampak agak kering boleh dimasukkan sedikit air masak dan kacau semua bahan .
3) Masukkan sayur kobis , cendawan inoki dan masukkan minyak bijan secukupnya dengan bahan perisa 'Secukup Rasa' . Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang .
3) Masukkan sayur kobis , cendawan inoki dan masukkan minyak bijan secukupnya dengan bahan perisa 'Secukup Rasa' . Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang .
suka makan sayur chap choy ni..sedap
ReplyDeletekan mmg sedap
Deletekami pon selalu masak sayor camni!!! ratah pon sedap!
ReplyDeletebetul tu ratah pun sodap :)
Delete