Pages

Friday, 1 March 2013

Tumis air ikan bawal emas

Ikan bawal emas ni memang dah sedap isinya cukup manis dan berlemak ala-ala ikan Salmon so masak simple macam ni pun dah ok . Selalunya ikan bawal emas ni saya suka masak cara kukus tapi kali ni saya ubah cara masak yang paling ringkas dan mudah  , alhamdulillah sedap ikut selera kami anak-beranak ^_^


BAHAN-BAHAN :

2 ekor ikan bawal emas - dibersih
1/2 biji bawang besar - dimayang nipis-nipis
2 ulas bawang putih
3cm halia muda
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis

CARA MEMASAK :

Bersihkan ikan dan dipotong 2 kemudian kupas semua kulit bawang dan dimayang nipis . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bawang sehingga wangi . Masukkan sos tiram , minyak bijan dan air secukupnya . Kacau semua bahan sehingga sebati dan biarkan kuah mendidih dan boleh la dimasukkan ikan bawal emas tadi serta kacau . Bila ikan hampir masak boleh la dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam dan bahan-bahan lain . Ubah suai bahan ikut selera sendiri . Kacau bagi semua bahan mesra dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur .

1 comment:

  1. tahun ni tak mkm lagi ikan bawal. balik kg pun xdpt merasa masakan mama. mama still not in mood memasak setelah arwah abah pergi....

    ReplyDelete