Ni gulai ikan aya atau ikan tongkol yang saya masak semalam untuk dimakan dengan nasi dagang . Saya dah cuba beberapa resepi gulai ni dan saya dah dapat cara masak/resepi yang sesuai untuk selera kami sekeluarga . Cara saya masak sangat mudah dan saya belajar masak dari pengalaman jadi bila nak masak satu-satu jenis masakan tu saya tak guna sukatan tetap dan selalunya bahan-bahan memang saya dah ingat . Bila dah selalu masak dengan sendirinya kita tau sukatan jumlah sesuatu bahan tu sama ada cukup atau kurang untuk menjadikan masakan kita sedap . Jadi kepada sesiapa yang nak cuba resepi saya ni anda boleh tambah atau kurangkan bahan mengikut selera sendiri ya...
1 ekor ikan tongkol - anggaran 800gm/ 1kg
4-5 keping asam gelugor
4-5 keping asam gelugor
1 sudu kecil garam
air secukupnya
- Semua bahan-bahan dimasukkan dalam periuk dan ikan direbus sampai masak .
- Semua bahan-bahan dimasukkan dalam periuk dan ikan direbus sampai masak .
- Ikan aya ni juga boleh dimasak secara kukus .
Ikan disusun dalam bekas yang sesuai , asam keping disusun dicelah-celah ikan dan dalam perut ikan . Air dituang sedikit dalam mangkuk yang disusun ikan ni . Kukus ikan sehingga masak . Simpan air rebusan ikan ni untuk diguna masa masak kuah gulai nanti . Ikut pada anda untuk guna banyak mana air rebusan ikan ni .
Ikan disusun dalam bekas yang sesuai , asam keping disusun dicelah-celah ikan dan dalam perut ikan . Air dituang sedikit dalam mangkuk yang disusun ikan ni . Kukus ikan sehingga masak . Simpan air rebusan ikan ni untuk diguna masa masak kuah gulai nanti . Ikut pada anda untuk guna banyak mana air rebusan ikan ni .
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH GULAI :
3 cawan santan pekat - boleh tambah
1 cawan air rebusan ikan aya
1 cawan air rebusan ikan aya
1 peket rempah kari ikan
10 biji cili padi
3 biji cili merah atau cili hijau - dibelah 2
1 atau 2 sudu besar kerisik
1 sudu besar belacan - dibakar
2 sudu besar cili kisar
1 atau 2 keping asam gelugor - secukup rasa
2 sudu besar cili kisar
1 atau 2 keping asam gelugor - secukup rasa
garam secukup rasa
gula kabung atau gula Melaka secukupnya
gula kabung atau gula Melaka secukupnya
BAHAN DIKISAR HALUS :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 inci lengkuas
1 inci halia
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan belacan dan biarkan masak sehingga pecah minyak.
2. Masukkan semua santan , cili padi dan cili merah , garam secukup rasa , kerisik dan gula kabung secukupnya . Biarkan kuah mendidih dan rasa kuah jika kurang masam baru la dimasukkan asam keping secukup rasa dan boleh dimasukkan ikan tongkol tadi . Masak gulai ni sehingga ikan dah sebati dengan kuah dan boleh la ditutup api dapur .
warh..nampak sedap la kak...insyaallah bole la try buat nanti.
ReplyDeletetry ya :) ubah suai la resepi ikut selera ana
Deleteasslm kak Nanie...sedap ni kalau dimakan dgn nasi putih panas2...pasti bertambah kalau mkn ni...
ReplyDeletewlksalm , betul tu mmg sedap makan dgn nasi panas :)
Deleteselalu jiran bg nasi dagang dgn ikan ni mmg sedapp tapi saya tak tahu masak hihihihi.. baca resepi ni baru tahu.. tq..
ReplyDeletebestnya tu jiran bagi , try la masak sendiri ubah suai resepi ikut selera sendiri ya
Delete