Pages

Wednesday, 14 March 2012

SAYUR TAUGEH TUMIS SOS TIRAM

Bila ke pasar saya mesti belek sayur taugeh yang dijual kalau sayur taugeh tu fresh ranggup saja kan . Sayur taugeh yang ranggup memang selalu menjadi pilihan saya tak kira cara masakannya sama ada digoreng ringkas , dimasak lemak atau dibuat kerabu . Sayur taugeh manis semula jadi dan yang paling best sebab sayur taugeh ni murah je kan tapi kaya dengan vitamin dan khasiat..


BAHAN-BAHAN :

2 cawan sayur taugeh
1 ikat kucai
1 cawan udang yang sudah dibuang kulit
1-2 sudu besar sos tiram
Sedikit minyak bijan - kalau tak ada pun ok
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK ATAU KISAR :

2 biji bawang merah- kupas kulit
2 ulas bawang putih - kupas kulit

CARA MEMASAK :

- Bersihkan taugeh serta ditos kemudian dibersihkan kucai dan dipotong .Kupas semua bawang dan ditumbuk lumat . Panaskan minyak secukupnya dan boleh la ditumis semua bahan tumbuk dan kacau .

-Bila bahan tumbuk yang ditumis dah wangi boleh la dimasukkan sos tiram . Kacau semua bahan-bahan dan masukkan pula udang serta dikacau rata sampai udang masak . Masukkan taugeh dan kucai tadi dan minyak bijan kemudian dikacau semua bahan dan rasa masin kalau tak cukup baru ditambah garam secukupnya . Bila taugeh dah masak boleh la ditutup api dapur .

No comments:

Post a Comment