Tiap kali ke Tesco Nilai saya mesti tertarik tengok ikan tongsan yang dijual so semalam saya beli beberapa keping ikan tongsan ni . Suami saya bagi tahu yang ikan tongsan memang antara ikan pilihan di Negeri Sembilan ni dan selalunya ikan tongsan ni di masak gulai cili api a.k.a masak lemak cili api campur kulit rambai atau daun asam gelugor . Saya pula dah ubah cara masak ikan tongsan ni dan alhamdulillah sedap , ikan ni perlu dibasuh dengan asam jawa dan digoreng garing tapi jangan la garing sampai jadi keras hehehe kiranya sedang elok garing je , jika ada yang berminat nak cuba resepi ni sila la ubah suai resepi ikut citarasa anda sendiri ya ^_^
BAHAN-BAHAN:
3 keping isi ikan tongsan
2-3 sudu besar rempah sup atau rempah kurma
1 biji bawang besar - dipotong membulat
Air asam jawa secukupnya
Kicap manis secukup rasa
1 sudu kecil minyak bijan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji bawang merah - yg besar
2-3 sudu besar rempah sup atau rempah kurma
1 biji bawang besar - dipotong membulat
Air asam jawa secukupnya
Kicap manis secukup rasa
1 sudu kecil minyak bijan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji bawang merah - yg besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMASAK :
* Ikan tongsan dibersih dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit dan menjadi keras.
* Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan ditumbuk lumat dan semua rempah biar masak hingga terbit bau wangi . Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan air asam jawa secukupnya dan terus kacau , boleh ditambah sedikit air supaya lebih banyak kuah
* Masukkan semua ikan tongsan serta kicap dan terus kacau semua bahan-bahan bagi rata , racik halus daun sup dan ditabur atas ikan dan digaul rata . Rasa kuah jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
- Semua bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing . Kalau suka pedas boleh ditambah cili api yang dibelah 2 .
* Masukkan semua ikan tongsan serta kicap dan terus kacau semua bahan-bahan bagi rata , racik halus daun sup dan ditabur atas ikan dan digaul rata . Rasa kuah jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
- Semua bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing . Kalau suka pedas boleh ditambah cili api yang dibelah 2 .
nannie sdpnye menu2 u. pandai betul u memasak! boleh bukak kelas ni.. boleh t g belajar.. serius ok? bukan main2... bertuah suami dan anak2 u tau!
ReplyDeletetake care ye?
alhamdulillah saya ni banyak masak respei yg simple saja hehehehe , terima kasih ya
Deleteuiiisshhh sedapnye...
ReplyDeletekak nanie, skang pindah kat mane?
alhamdulillah , akak sekarang ni di Putra Nilai
Deleterajin nanie masak..
ReplyDeletekita memang suka masak apa yg orang rumah suka makan.
kadang2 bila dtg mood nak masak mmg saya rajin tapi kalau rasa nak rehat tu saya makan di luar juga hehehe
Delete