Pages

Thursday, 26 January 2012

ASAM PINDANG IKAN PATIN

Kali ni saya masak asam pindang dengan menumis dulu bahan-bahan yang ditumbuk macam cili merah , bawang merah , kunyit hidup dan belacan . Ikan patin memang sedap dimasak cara macam ni sebab kuah pindang yang masam pedas memang kena sangat dengan isi patin yang lembut dan cukup berlemak . Berselera betul makan nasi hari ni...


BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan patin
1 batang serai - dititik
1 genggam pokok daun kesum - dlm 5 pokok
1 keping asam keping - boleh ditambah ikut selera sendiri
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :


2 biji cili merah yang besar - kalu nak tambah pun boleh
2 cm kunyit hidup
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm belacan yang dah dibakar

*Selalunya asam pindang utara ni tak terlalu pedas dan semua rasa masam , pedas adalah seimbang..

CARA MEMASAK :

- Bersihkan ikan patin dan ketepikan dulu . Tumbuk semua bahan-bahan sehingga cukup lumat .


- Panaskan minyak secukupnya untuk menumis dan bila minyak dah panas masukkan semua bahan yang ditumbuk lumat . Bila dah bahan tumbuk dah masak dan wangi boleh la dimasukkan air secukupnya serta dimasukkan daun kesum , serai dititk dan asam keping . Bila kuah dah mendidih masukkan semua ikan patin , garam secukup rasa dan kacau semua bahan secara perlahan-lahan . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment