Sambal tumis kentang yang dicampur dengan ikan bilis ni saya masak untuk lunch kami sekeluarga hari ni . Masakan ringkas ni memang sedap dimakan dengan nasi suam-suam panas .
BAHAN - BAHAN :
4 biji ubi kentang yang besar - boleh tambah
1 cawan ikan bilis - boleh tambah
2 biji bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa secukup rasa
BAHAN - BAHAN DI KISAR HALUS :
3 biji cili kering - direndam dlm air panas sampai kembang
4 biji cili merah - boleh tambah
4 biji cili api
4 biji cili merah - boleh tambah
4 biji cili api
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih yang besar
Belacan sebesar syiling 50 sen
Sedikit air
CARA - CARA MEMASAK :
1. Ubi kentang dikupas serta dipotong , rebus cili kering atau direndam dalam air mendidih sehingga kembang . Kisar semua bahan dan ketepikan .
2. Basuh ikan bilis dan tos , kemudian boleh digoreng ikan bilis sehingga agak garing . Goreng pula ubi kentang sehingga empuk lembut tos dan ketepikan dulu .
3. Sediakan kuali dan masukkan sedikit minyak , tumis bahan-bahan dikisar sehingga wangi . Boleh la dimasukkan gula , air asam jawa dan kacau . Biar cili masak sampai bertukar warna dan pecah minyak.
4.Bila sambal dah masak masukkan bawang besar yang dipotong nipis membulat dan kacau sampai bawang layu . Masukkan ikan bilis dan ubi kentang goreng tadi kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa , terus kacau bagi semua bahan mesra.
5.Kacau sambal dalam 1-2 minit lagi dan boleh la di tutup api dapur . Siap dah sambal ubi kentang ni , sedap dimakan dengan nasi biasa, nasi lemak atau roti .
* Jika suka lebih pedas boleh tambah cili lagi boleh ditambah atau kurangkan bahan ikut selera sendiri .
2. Basuh ikan bilis dan tos , kemudian boleh digoreng ikan bilis sehingga agak garing . Goreng pula ubi kentang sehingga empuk lembut tos dan ketepikan dulu .
3. Sediakan kuali dan masukkan sedikit minyak , tumis bahan-bahan dikisar sehingga wangi . Boleh la dimasukkan gula , air asam jawa dan kacau . Biar cili masak sampai bertukar warna dan pecah minyak.
4.Bila sambal dah masak masukkan bawang besar yang dipotong nipis membulat dan kacau sampai bawang layu . Masukkan ikan bilis dan ubi kentang goreng tadi kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa , terus kacau bagi semua bahan mesra.
5.Kacau sambal dalam 1-2 minit lagi dan boleh la di tutup api dapur . Siap dah sambal ubi kentang ni , sedap dimakan dengan nasi biasa, nasi lemak atau roti .
* Jika suka lebih pedas boleh tambah cili lagi boleh ditambah atau kurangkan bahan ikut selera sendiri .
Sedap dimakan macam tu saja..
Ikan bilis digoreng agak garing dan ubi kentang yang digoreng sampai cukup empuk lembut . Goreng deep fry dan tos dan di ketepikan dulu.
Salam kak:)
ReplyDeletefeveret husband nii..;)
wlksalam Pn.Kartini,
ReplyDeletesama la ni pun feveret suami akak ^_^
Esta Rico! Mmg sedap ni k.nannie mkn dgn nasi panas2... berasap ;)
ReplyDeletesedapnya nannie....
ReplyDeleteini la lauk favourite masa study dulu ..
he ... he ... he ...
My favorite bt kalo ditambah ngan kacang tanah... fuh meletop
ReplyDeletesalam bunda,,terima kasih resepnya ya ? salam kenal
ReplyDeleteSo simple tapi mmg kecur air liur
ReplyDelete