Hari ini saya masak sayur sup petola yang dicampur ubi kentang serta suhun/fucuk . Sepanjang hujung minggu raya haji ni saya banyak juga makan rendang , lemang dan daging so hari ni rasa nak makan nasi dengan juadah yang bersup saja serba ringkas tapi cukup sedap......
BAHAN-BAHAN :
1 biji buah petola
4 biji ubi kentang
1 peket suhun/fucuk
Air secukupnya
Garam secukup rasa
1 peket suhun/fucuk
Air secukupnya
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT:
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis - direndam sekejap
CARA MEMASAK:
1) Bersihkan petola dan dikupas kulit dan potong ikut pada citarasa kita . Rendam suhun serta fucuk sampai kembang dan ditos ketepikan dulu . Kupas kulit ubi kentang dan dipotong 4 .
2) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi kemudian masukkan air untuk kuah . Kacau kuah dan biarkan sampai mendidih . Masukkan dulu ubi kentang dan kacau serta biarkan sampai ubi kentang empuk .
3) Masukkan sayur petola , garam secukup rasa dan biarkan sampai sayur petola masak kemudian boleh dimasukkan suhun serta fucuk . Kacau semua bahan-bahan dan boleh terus ditutup api dapur , fucuk serta suhun akan masak dalam kuah sup yang masih panas .
3) Masukkan sayur petola , garam secukup rasa dan biarkan sampai sayur petola masak kemudian boleh dimasukkan suhun serta fucuk . Kacau semua bahan-bahan dan boleh terus ditutup api dapur , fucuk serta suhun akan masak dalam kuah sup yang masih panas .
Sedapnyaaaa....
Pastu ditambah dengan ikan sepat masin dan sambal belacan... Memang terbaik la.
ReplyDeleteto zyash ,
ReplyDeletehmmmm betul tu mmg sedap laaa
tq resipi, tapi nak tanya sayur petola sejuk tak ? sebab saya penah ada sejarah patah kaki
ReplyDeleteBeli petola lepas tu termenung nak masak macam mana? Huhu~ nasib baik google jumpa resepi akak ni....alhamdulillah! Terima kasih ye!..
ReplyDelete