Pages

Thursday, 10 November 2011

SAMBAL SOTONG - pelengkap juadah lontong/kuah lodeh

Bila masak kuah lodeh mesti ada ada lontong/nasi impit dan nak bagi lengkap lagi juadah perlu ada sambal . Selalunya saya masak sambal sotong atau udang dan kadang-kadang saya masak sambal paru-paru . Baru la lengkap juadah bila ada sambal yang pedas dimakan dengan kuah lodeh yang lemak bersantan hmmmm sedapnyaaa...

BAHAN-BAHAN:
10 ekor sotong saiz besar
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
1 sudu besar gula - boleh ditambah atau kurang
Garam dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis

BAHAN DIKISAR HALUS:

15 biji cili kering - boleh dikurang kalau tak mau pedas
5 bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan - dibakar/grill

CARA MEMASAK :

1) Bersihkan sotong dan dipotong kecil , dibasuh serta tos kemudian diketepikan dulu . Potong bawang besar .

2)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula , asam jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak . Jika sambal kelihatan menjadi kering boleh la ditambah sedikit lagi minyak .

3) Masukkan bawang besar dan terus kacau lagi sehingga semua bawang menjadi layu kemudian masukkan sotong dan kacau semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api . 

Sambal sotong dimakan dengan lontong serta kuah lodeh mmmmm cukup sedap , makan sekali mesti nak tambah lagi laaaa....tak leh tahan sodapnyeeee...

2 comments: