Bila masak kuah lodeh mesti ada ada lontong/nasi impit dan nak bagi lengkap lagi juadah perlu ada sambal . Selalunya saya masak sambal sotong atau udang dan kadang-kadang saya masak sambal paru-paru . Baru la lengkap juadah bila ada sambal yang pedas dimakan dengan kuah lodeh yang lemak bersantan hmmmm sedapnyaaa...
BAHAN-BAHAN:
10 ekor sotong saiz besar
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
1 sudu besar gula - boleh ditambah atau kurang
Garam dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis
BAHAN DIKISAR HALUS:
15 biji cili kering - boleh dikurang kalau tak mau pedas
5 bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan - dibakar/grill
CARA MEMASAK :
1) Bersihkan sotong dan dipotong kecil , dibasuh serta tos kemudian diketepikan dulu . Potong bawang besar .
2)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula , asam jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak . Jika sambal kelihatan menjadi kering boleh la ditambah sedikit lagi minyak .
3) Masukkan bawang besar dan terus kacau lagi sehingga semua bawang menjadi layu kemudian masukkan sotong dan kacau semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api .
Sambal sotong dimakan dengan lontong serta kuah lodeh mmmmm cukup sedap , makan sekali mesti nak tambah lagi laaaa....tak leh tahan sodapnyeeee...
sedapnye kak......terliur nih.
ReplyDeleteto Ana,
ReplyDeletealhamdulillah sedap yum2