Pages

Thursday, 9 June 2011

Bawal sweet sour kicap..

Ikan bawal memang ikan yang paling anak-anak saya suka makan tak kira apa jenis menu pun yang saya masak mesti habis . Saya suka masak menu macam ikan bawal dimasak kari , masak sweet sour , masak taucu, masak cuka , steam , sambal tumis , dimasak kicap atau sekadar digoreng garing . Isi ikan bawal memang sedap especially kalau digoreng dan dimasak sweet sour issshhh cukup sedap .

Hari ni saya masak sweet sour tapi versi yang dicampur kicap sebab anak-anak saya kalau makan nasi mesti ada kicap so resepi ni dah ada kicap . Berselera je Adam , Adlina dan Adam makan dan mama pun happy tengok anak-anak makan...

BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan bawal - dibersihkan
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia

BAHAN-BAHAN SOS:

2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos plum
3-4 sudu besar kicap
Sedikit minyak bijan
Sedikit air - kalau tak letak air pun ok ikut pada citarasa kita
Garam secukup rasa-bila perlu saja


CARA MEMASAK :
* Ikan bawal dibersihkan dan dikelar-kelar kemudian letakkan garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.

* Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang,halia dan kacau hinggap terbit bau wangi . Masukkan semua bahan sos terus kacau sambil rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . Kalau nak kuah lebih tambah la sedikit saja air . Boleh juga ditambah daun sup atau daun bawang untuk xtra citarasa dan bau . Masukkan semua ikan bawal goreng tadi ke dalam kuah dan kacau semua bahan sehingga cukup mesra . Seeloknya resepi ini dimakan selepas atau baru di masak baru la sedap ...

No comments:

Post a Comment