Alhamdulillah
BAHAN-BAHAN :
500 grm daging salai
200 grm rebung
200 grm rebung
5 cawan santan - boleh tambah atau kurang
1 keping asam keping
2 batang serai saiz besar - dititik
2 batang serai saiz besar - dititik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
20 biji cili api
3 cm kunyit hidup
sedikit garam kasar
sedikit garam kasar
CARA MEMASAK :
- Bersihkan daging salai dan di potong kemudian di ketepikan dulu . Bersihkan rebung dan ketepikan dulu . Serai dititik kemudian tumbuh semua cili api , garam dan kunyit hidup.
- Masukkan semua santan dalam periuk bersama bahan ditumbuk lumat , serai dan asam keping . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah mendidih dan boleh dimasukkan semua daging salai bersama rebung . Kacau semua bahan dan boleh dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam . Kacau kuah supaya tidak pecah minyak , bila daging dan rebung sudah masak serta sebati dengan kuah boleh la di tutup api dapur .
- Bersihkan daging salai dan di potong kemudian di ketepikan dulu . Bersihkan rebung dan ketepikan dulu . Serai dititik kemudian tumbuh semua cili api , garam dan kunyit hidup.
- Masukkan semua santan dalam periuk bersama bahan ditumbuk lumat , serai dan asam keping . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah mendidih dan boleh dimasukkan semua daging salai bersama rebung . Kacau semua bahan dan boleh dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam . Kacau kuah supaya tidak pecah minyak , bila daging dan rebung sudah masak serta sebati dengan kuah boleh la di tutup api dapur .
daging salai masak lemak memang terbaik..satu lauk dah cukup dah :)
ReplyDelete