Pages

Saturday, 27 June 2015

Sambal cili api ikan selayang

Secukup rasa , alhamdulillah.


BAHAN-BAHAN :

10 ekor ikan selayang - dibersih lumur dengan garam /kunyit dan digoreng 
1 keping asam keping
1 biji bawang yang besar - di potong kecil
Minyak masak secukupnya utk goreng ikan
Garam dan gula secukup rasa

*Saya guna minyak yg agak banyak untuk menumis bahan tumbuk supaya sambal tidak menjadi kering.

BAHAN DI TUMBUK LUMAT :

15 biji cili api - kalau nak pedas tambah la lagi
3 biji bawang merah
2cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :

Bersihkan ikan selayang sampai bersih dan di kelar di badan ikan kemudian dilumur ikan dgn garam dan kunyit . Goreng ikan selayang sampai masak kemudian angkat dan tos , bila ikan dah sejuk ambil isi ikan selayang ni dan buang semua tulang serta kepala ikan .

Panaskan minyak sayur secukupnya dan tumis semua bahan tumbuk dan biarkan cili masak serta menjadi harum. Masukkan semua isi ikan selayang  tadi dengan satu keping asam keping. Masukkan garam serta gula secukup rasa . Kacau semua bahan sampai mesra , bila semua bahan dan sebati boleh la ditutup api dapur.


Gambar dari google image - Ini la ikan selayang atau ikan sardin

Tuesday, 23 June 2015

Nasi goreng sardin

First time saya makan nasi goreng sardin ni di gerai makan Kenanga Inn di blok asrama Kenanga  ,UTIM tahun sekitar 90-94 . Gerai Kenanga Inn memang famous di kalangan pelajar UTIM masa zaman tu sebabnya suasana yang happening dengan beberapa gerai yang jual macam-macam makanan dan minuman . Di situ la juga saya first time minum air cincau milo , cincau bandung , air asam boi campur kasturi . Kenangan lama mengusik jiwa.....

Nasi goreng sardin dah jadi antara menu favorite kami sekeluarga . Sedap makan nasi goreng ikan sardin masa sahur , alhamdulillah .


BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
5 biji cili api
1 ikan sayur sawi bok choy

BAHAN-BAHAN LAIN :

5 cawan nasi
sambal ikan sardin tin secukupnya
sos tiram secukupnya
1 biji telur
Garam secukup rasa

Boleh guna apa jenis sayur untuk nasi goreng ni , kalau tak mau tambah sayur pun boleh . 

CARA MEMASAK :

Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi serta kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan sambal ikan sardin dan hancur-hancurkan ikan sardin tapi tak perlu sampai lumat. Kacau semua bahan kemudian masukkan telur dan kacau lagi kemudian masukkan sos tiram serta masukkan semua nasi dan kacau mesra semua bahan. Masukkan garam dan kacau nasi goreng ini sampai nasi nampak sedikit kering atau sampai nasi gorang cukup masak .

Asam pindang ikan susu

Lauk simple saja untuk berbuka puasa , syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan susu - dibersihkan dan di potong
2 batang serai - dititik
1 cekak pokok daun kesum
2 keping asam keping - boleh ditambah ikut selera sendiri
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

1 biji cili merah yang besar - kalu nak tambah pun boleh
2 cm kunyit hidup
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar belacan yang dah dibakar 

*Selalunya asam pindang utara ni tak terlalu pedas dan semua rasa masam , pedas dan masin adalah seimbang .  Bahan boleh ditambah atau dikurang kan ikut selera sendiri .

 Saya akan hancurkan belacan yg sudah dibakar supaya senang nak simpan dalam bekas .

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping . Masak kuah sampai mendidih dn boleh di masukkan semua ikan ikan susu dan garam , kacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

Friday, 19 June 2015

Masak daging hitam

Hitam-hitam sitampuk manggis , walaupun hitam dipandang manis . Daging masak hitam ni gelap  je rupanya macam tak menarik pun tapi bila makan haaa baru tau betapa sedapnya lauk ni . Daging masak hitam ini bukan saja sedap dimakan dengan nasi tapi boleh juga di geng kan dengan nasi minyak/briani/tomato/ nasi lemak atau dengan roti/capati/roti canai dan dengan lemang/ketupat palas kalau nak makan dengan maggi pun sodap . Alhamdulillah sekali dah rasa/makan daging masak hitam ni mesti nak lagi , cuba la masak baru tau macam mana rasanya , memang terbaik sodap bonar laaa...

Resepi yang saya bagi ni hanya la panduan so boleh ditambah atau kurang jumlah bahan mengikut selera sendiri . 


BAHAN-BAHAN :

700 grm daging batang pinang
kicap manis secukupnya
2 inci kayu manis
2 biji bunga lawang
3 sudu besar cili kisar - boleh tambah
air secukupnya utk rebus daging
Garam secukup rasa - jika perlu
air asam jawa secukupnya
Gula kabung secukupnya
5 helai daun limau purut
1 biji bawang besar- saiz besar

BAHAN DIKISAR :

5 biji bawang merah - saiz besar
3 ulas putih - saiz besar
3 cm halia
3 batang serai 

CARA MEMASAK :

- Bersihkan daging dan potong kecil-kecil kemudian direbus sampai empuk , tos akan daging dan ketepikan dulu air rebusan daging di simpan .. 

- Panaskan minyak secukupnya dan tumis kulit kayu manis dengan bunga lawang dalam seminit dan masukkan bahan-bahan dikisar , kacau semua bahan sampai terbit bau wangi . Masukkan cili kisar dan kacau semua bahan , jika sambal nampak kering boleh ditambah sedikit minyak masak . Biarkan sambal masak sampai terbit minyak . Masukkan daging dan 300ml air rebusan daging dan dikacau semua bahan .

- Boleh lah di masukkan kicap secukupnya dan kacau semua bahan . Masukkan daun limau purut yg sudah dicarik-carik dan bawang besar , kacau semua bahan . Masukkan sedikit gula kabung dan juga air asam jawa secukup rasa . Jika ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan ikut selera sendiri . Kacau semua bahan dan biar mendidih , bila kuah menjadi pekat boleh la ditutup api dapur .


Thursday, 18 June 2015

Sambal sardin

Macam-macam cara untuk masak sambal sardin tin , ikut selera kita sendiri . Bila tumis sardin tin saya suka tambah cili kisar , sedikit belacan dan sedikit air asam jawa. Kadang-kadang saya tambah sedikit cili sos dan tomato sos atau saya tambah buah tomato masak ranum yang diracik kecil . Kali ni saya gantikan cili kisar dengan cili merah yang saya potong nipis/kecil dan saya buang sedikit biji cili supaya sambal ni tak terlalu pedas sebab anak-anak saya pun suka makan sambal ikan sardin ni .
Selalunya bila masak sambal sardin saya mesti buat /masak telur dadar dan goreng sedikit ikan masin . Kombinasi lauk yang simple tapi memang sangat sedap bila dimakan dengan nasi ,syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :-

1 tin ikan sardin saiz paling besar
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
5 biji cili merah - boleh tambah
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :-

2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 inci belacan

CARA MEMASAK :-

- Cili merah dipotong nipis/kecil , dibasuh serta ditos , boleh buang sedikit biji cili merah ni . Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu kemudian masukkan cili merah serta belacan . Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah minyak . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .

- Masukkan bawang besar dan dikacau sekali sekala semua bahan , biarkan bawang besar layu .  Masukkan semua sardin dalam tin bersama sos nya dan dikacau rata semua bahan . Rasa sambal jika kurang masam baru ditambah sedikit air asam jawa . Selalunya saya akan masukkan sedikit gula dalam sambal ni untuk bagi seimbang rasa masam , pedas dan manis . Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur . Tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .

Wednesday, 17 June 2015

Salam RAMADHAN 1436

Apabila dalam kata dan perbuatan terukir salah dan khilaf , yakni dengan segala kerendahan hati kecil ini ingin terucap mohon maaf setulus-tulusnya . Selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan 1436 . 


Perkataan yg indah adalah ALLAH
Lagu yg merdu adalah AZAN
Media yg terbaik adalah AL-QURAN
Senam yg sihat adalah SOLAT
Diet yg sempurna adalah PUASA
Kebersihan yg menyegarkan adalah WUDHU
Perjalanan yg indah adalah HAJI
Khayalan yg baik adalah ingat akan  DOSA dan TAUBAT
Mudah-mudahan di bulan yg suci ini hadir membawa iman dan takwa.AMIN



Kurma telur

Syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :

10 biji telur ayam
5 sudu besar serbuk kurma cap Adabi
santan kelapa secukupnya
4 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 inci kayu manis
4 biji buah pelaga
4-5 biji ubi kentang
Garam secukup rasa

Boleh ditambah santan jika tak cukup dan boleh dikurangkan atau tambah bahan-bahan ikut pada selera sendiri .

BAHAN DIMAYANG KECIL :

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA MEMASAK :

1. Bersihkan telur ayam dan direbus sampai masak , buang air rebusan dan dikopek kulit telur kemudian kelar sekeliling telur . Bersih dan kupas semua kulit ubi kentang kemudian ubi di potong 4 . Panaskan minyak secukupnya dalam periuk kemudian tumis semua bahan yg ditumbuk bersama bunga lawang/bunga cengkih/kulit kayu manis/buah pelaga , biar sampai semua bahan masak wangi . Kacau semua bahan-bahan .
- Masukkan cili kisar dan biar sampai cili masak kemudian masukkan rempah yg dibancuh dgn sedikit air . Kacau bahan-bahan dan biarkan sampai rempah masak dan pecah minyak.
2. Masukkan semua ubi kentang dgn santan ke dalam periuk , pastikan santan cair menutupi ubi kentang . Biarkan sampai kuah mendidih dan ubi kentang separuh empuk , masukkan semua telur dan gaul semua bahan bagi sekata . Masukkan garam secukup  dan masukkan santan pekat secukupnya
- Jika kuah terlalu pekat boleh la ditambah santan cair . Biarkan kuah mendidih dan sampai ayam masak , boleh la ditutup api dapur .

Tuesday, 16 June 2015

Angel hair , tomato cheri dan sweet basil

Secukup rasa , syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :

1 peket pasta Angel Hair
6 ulas bawang putih - di ketuk dan racik kecil
500 grm tomato ceri madu
secekak daun herba sweet basil
minyak zaitun - secukupnya
1 sudu besar butter
susu segar secukupnya - dlm kotak
Garam secukup rasa
Keju parmesan - secukupnya

CARA MEMASAK : 

Kupas semua bawang putih dan di racik kecil . Rebus pasta sampai empuk dan ditos kemudian pasta digaul dengan sedikit minyak zaitun , ketepikan dulu pasta ni . Simpan 200 ml air rebusan pasta tadi . Semasa air rebusan sudah panas di letak 1 sudu kecil garam . 

Panaskan 5-6 sudu besar minyak zaitun dengan 1 sudu butter dan tumis semua bawang , kacau sampai terbit bau wangi dan bawang jadi layu keperangan . Masukkan semua buah tomato cherry yang dipotong dua dan kacau sehingga semua tomato jadi layu  . Masukan susu fresh secukupnya dan terus masukkan semua pasta bersama daun herba sweet basil yang sudah diracik kecil serta keju parmesan . Kaup balik pasta supaya sekata rasa masam/lemak/masin . Jika kurang masin baru ditambah garam secukup rasa . Jika pasta kelihatan kering tambah sedikit minyak zaitun . Bila pasta dah masak boleh la ditutup api .

Senduk pasta ke dalam pinggan dan ditabur dengan keju parmesan dan hirisan daun herba sweet basil yang segar . Pasta ni sedap dimakan dengan grill salmon atau ayam .

Sunday, 14 June 2015

Asam pedas ikan pari

Hari ni saya share resepi asam pedas ikan pari , ada banyak resepi asam pedas ni ikut selera kita lah nak pilih cara macam mana nak masak asam pedas . Buat masa ni saya sangat berpuas hati dengan cara asam pedas yang saya masak ikut resepi yang saya share ni . 

Resepi ni hanya lah panduan sebab kita yang masak jadi kita boleh tambah atau kurangkan bahan ikut pada citarasa sendiri dan keluarga . Bila dah lama dan selalu masak insyallah kita akan ingat bahan bagi setiap resepi - practice make perfect , insyallah .



BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan pari
3 batang serai - dititik
200ml cili kisar
1 sudu besar biji halba
1 sudu besar belacan
2 bunga kantan - dibelah dua
10 biji kacang bendi - dipotong 2
Asam jawa secukup rasa atau asam keping
Segenggam daun kesum/ 1 ikat
750ml air - secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DI KISAR :

60 gm bawang merah
3 ulas bawang putih
30 gm lengkuas
30 gm halia

*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi.
CARA MEMASAK:

Potong ikan pari dan dibasuh kemudian ikan pari dilumur dengan air asam jawa dan dibiar seketika dalam 5-10 minit . Ikan pari dibersihkan dah ditos kemudian ketepikan .

Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumiskan halba dalam 1 minit kemudian masukkan bahan kisar . Kacau semua bahan sampai terbit bau wangi . Masukkan cili kisar dan kacau semua bahan , biar sambal menjadi masak dan pecah minyak . 


Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.Seterusnya masukkan air secukupnya , daun kesum dan bunga kantan . Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.
Masukkan semua ikan pari , garam dan gula secukupnya . Jika kurang kuah boleh ditambah air sehingga menutup ikan dalam periuk . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra . Rasa kuah dan boleh dimasukkan sedikit demi sedikit air asam jawa sehingga cukup mengikut citarasa sendiri . Masukkan semua kacang bendi yang di potong 2 .Biar kuah mendidih sehingga ikan masak boleh la di matikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup nanti bendi akan terus masak di dalam wap panas kuah.

Friday, 12 June 2015

Salad ubi kentang chat

Salad ubi kentang chat ni sangat sedap sebab ubi kentang jenis ni isinya lembut , rasanya manis , banyak kanji dan berlemak . Bila nak buat salad ubi kentang saya akan guna ubi kentang jenis Yukon yg berwarna kekuningan dan ubi kentang Chat ni . Senang nak buat salad ni sebab bahan yang digunakan tak banyak . Selalunya bila saya masak ayam grill atau steak daging , saya mesti gandingkan dengan salad ubi kentang dan mix salad supaya hidangan seimbang ada protein , kabohidrat dan fiber . Alhamdulillah sedap salad ubi kentang ni yumyum..


BAHAN-BAHAN :

800 grm ubi kentang jenis Chat - direbus dan dipotong dadu sederhana besar.
1 biji bawang besar - diracik kecil
1/2 biji cili capsicum warna merah
1/2 biji cili capsicum kuning
sedikit daun bawang - diracing kecil

DRESSING SALAD :

5 sudu besar minyak buah zaitun/olive oil - blh ditambah atau kurangkan
jus lemon secukupnya
Garam/gula/black pepper - secukup rasa

* Semua bahan ini di campur dalam bekas bertutup dan digoncang sampai sebati .

CARA PENYEDIAAN SALAD:

- Bersihkan ubi kentang dan dipotong kecil tak perlu kupas kulit , kemudian masak air dalam periuk sampai mendidih dan boleh dimasuk semua ubi kentang tadi dan sedikit garam . Masak ubi kentang sampai empuk , angkat dan di tos. Bersihkan semua bawang besar. cili capsicum dan dipotong kecil .

- Masukan semua ubi kentang , daun bawang , cili capsicum dan bawang besar dalam bekas yang sesuai . Tuangkan dressing ke dalam mangkuk ini dan gaul semua bahan supaya menjadi rata . Boleh ditambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .

Alhamdulillah ayam panggang dgn salad ubi kentang dan mix salad .

Thursday, 11 June 2015

Trifle utk minum petang

Syukur alhamdulillah , saya dan anak-anak cukup suka makan trifle ni . Sedap laa...


BAHAN-BAHAN :

1  swiss roll 
1  tin fruit coctail
1  kotak jelly crystal 

* Boleh juga diganti buah peach dlm tin

RESEPI UNTUK CASTARD :

1  tin susu sejat Ideal milk
1  tin - air buah-buah dalam tin 
5  sudu besar tepung kastard - secukupnya
gula secukupnya

CARA MEMASAK CASTARD : 

Tuang mix fruit dalam penapis tapi jgn di buang air nya sebab air dlm tin mix fruit akan diguna utk masak castard . Anggaran air dlm tin mix fruit adalah 3/4 tin jadi tambahs edikit air supaya menjadi penuh satu tin .

Campurkan semua susu sejat , air tin mix fruit , gula secukupnya dan tepung castard dalam periuk . Kacau dulu bahan-bahan ni supaya tepung castard larut dalam bahan cecair kemudian baru nyalakan api dapur dan terus kacau sampai kuah castard menjadi pekat dan berkilat .Terus tutup api dan kacau perlahan-lahan bila adunan castard dah suam sikit baru dituang ke atas kek yang dah disusun dalam mangkuk yang sesuai.

* Kuah castard ni mesti di kacau masa proses memasaknya kalau tak kacau nanti kuah akan jadi berketul-ketul . Kalau nak sos castard lebih pekat tambah lagi tepung castard dan kalau nak lagi manis tambah la gula..

CARA NAK SUSUN ATUR TRIFFLE NI :

1. Potong kek swiss roll sederhana tebal dalam 2 cm ketebalannya , lepas tu susun kek dalam mangkuk yang sesuai , pastikan semua pemukaan mangkuk ditutup dengan kek .

2. Tuangkan sos castard yang dah dimasak tadi secara perlahan-lahan sampai menutupi lapisan kek tadi dan biar sampai sos castard sejuk . Ambil semua buah dalam tin yang sudah ditos awal tadi dan susunlah diatas sos castard tadi.


3. Bancuh jelly crsytal mengikut arahan yang diberi pada kotak pembungkus dan tuangkan secara perlahan-lahan atau menggunakan senduk , ceduk jelly ini dan tuang ke atas lapisan fruit coctail tadi secara perlahan-lahan sampai habis jelly ini.  Biarkan jelly sejuk dan mengeras sikit dan boleh la dimasukkan triffle ni ke dalam peti sejuk , bila jelly dah keras boleh la dimakan bersama whipping cream..

Triffle ni sedap dimakan dgn whipping cream .

Monday, 8 June 2015

Tumis buncis hati ayam

Alhamdulillah


BAHAN-BAHAN :

400 grm kacang buncis
300 grm hati ayam
sos tiram - secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak sayur secukupnya utk mengoreng hati dan menumis

BAHAN DITUMBUK :

2 biji bawang merah-kupas kulit
2 ulas bawang putih -kupas kulit

CARA MEMASAK :

- Bersihkan kacang buncis dan dipotong menyerong .  Kupas semua bawang dan ditumbuk lumat . Bersihkan semua hati dan dipotong kecil kemudian digaul dgn garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya untuk goreng hati sampai masak , jgn goreng hati terlalu lama nanti hati ayam jadi keras . Angkat hati ayam dan tos , ketepikan dulu . Senduk keluar sedikit minyak mengoreng hati tadi dan tumis semua bahan tumbuk sampai wangi .

-Bila bahan tumbuk yang ditumis sudah masak dan terbit bau wangi boleh la dimasukkan semula hati ayam dan semua kacang buncis , masukkan sos tiram secukupnya dan kacau semua bahan , jika agak kering boleh ditambah sedikit minyak . Bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur .



Wednesday, 3 June 2015

Sambal hancur ikan sembilang

Sambal ikan sembilang atau ikan keli hancur ni adalah menu special dari mak saya . Sambal ini sangat-sangat sedap sebab isi ikan keli sebati dengan bahan tumbuk/sambal . Saya guna semula minyak bekas goreng ikan keli ni semasa nak menumis sambal ni . 'Sonang nak makan sambal ikan ni sebab tulang dah tak ado' itu la yang diberitahu oleh mak saya . Anak-anak saya suka makan sambal ini sebab tak perlu kopek isi dari badan ikan sembilang/keli .  

Kebanyakkan menu/resepi masakan Negeri Sembilan simple saja tapi bahan-bahan yang diguna adalah yang berkualiti/terbaik seperti : santan fresh mesti yang pati/pekat , mak hanya guna garam kasar , hanya guna kunyit hidup tua , hanya guna cili api burung yang paling kecil , serai yg besar dan fresh , hanya guna asam keping dan macam-macam lagi teknik masak supaya lauk yang di masak cukup sedap . 


BAHAN-BAHAN :

8 ekor ikan keli - dibersih lumur dengan garam /kunyit dan digoreng sampai garing
1 keping asam keping
Minyak masak secukupnya utk goreng ikan
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN DI TUMBUK LUMAT :

15 biji cili api - kalau nak pedas tambah la lagi
3 biji bawang merah
2cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :

Goreng ikan keli sampai garing kemudain angkat dan tos , bila ikan dah sejuk ambil isi ikan sembilang/keli ni dan buang semua tulang serta kepala ikan .

Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk dan biarkan cili masak serta menjadi harum. Masukkan semua isi ikan keli goreng tadi dengan satu keping asam keping. Masukkan garam serta gula secukup rasa . Kacau semua bahan sampai mesra , bila semua bahan dan sebati boleh la ditutup api dapur.

Monday, 1 June 2015

Tumis sos tiram sotong

Alhamdulillah sedap sotong katak dimasak tumsi sos tiram . Isi sotong katak ni sedikit keras dan liat so sotong ni elok dipotong kecil . Saya tak tambah air utk masak sotong ni tapi saya guna agak banyak minyak . Sotong katak ni lagi murah harganya dari sotong biasa mungkin kerena isinya yg agak liat so tak berapa di gemari , saya ok sjaa dengan apa jenis sotong asal boleh dimasak dan sedap utk di makan ^_^

Isnin pertama cuti sekolah , syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN:


1.5 kg sotong katak
1 biji cili capsicum merah
1biji cili capsicum hijau
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia cm halia
1 sudu besar sos cili Thai 
5 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
sedikit cuka - jika perlu
Minyak masak yg banyak utk menumis

CARA MEMASAKNYA :

-Bersihkan sotong , buang isi perut tapi ambil kepalanya kemudian basuh dan tos sotong serta dipotong ikut menjadi kecil kemudian sotong di gaul dgn sedikit garam. 

- Kupas semua kulit bawang merah , bawang putih dan halia kemudian ditumbuk lumat . Bersihkan semua cili capsicum dan dipotong kecil .

-Panaskan 7 sudu besar minyak dan tumis semua bawang dan halia tadi sampai layu dan wangi . Masukkan semua sotong dan skacau semua bahan . Masukkan cili sos , sos tiram , kicap manis , sedikit cuka jika perlu sahaja dan kacau semua bahan . Masukkan semua cili capsicum dan di kacau rata semua bahan. Jika sotong nampak kering boleh ditambah lagi minyak masak . Rasa sotong jika ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan lagi . Bila sotong dah mesra sebati dengan sos boleh la ditutup api dapur .